Hoe, wat & wanneer 2018-04-20T11:04:43+00:00


Supervisie

Hoe, wat en wanneerWanneer supervisie?

Op deze pagina wil ik een aantal situaties weergeven die misschien wel heel herkenbaar zijn.

Het zijn werksituaties die jou tot voor kort geen enkele moeite kostten. Totdat je merkt dat je werk je meer energie kost dan het oplevert. Dat kan het moment zijn om eens even bij jezelf stil te staan.

Met onderstaande voorbeelden probeer ik aan te geven voor wie, maar vooral ook wanneer supervisie als begeleidingsvorm kan worden ingezet.  Misschien herken je ze wel en kunt voor jezelf verder aanvullen of uitbreiden.

Stilstaan om te reflecteren
We leven met elkaar over het algemeen in een druk bestaan. Het is een snelle wereld. De werkdruk is hoog. Vaak combineren we dat met een druk sociaal leven. Misschien daarnaast nog een gezin met opgroeiende kinderen.

Je bent het misschien kwijtgeraakt om even stil te staan bij je eigen denken, voelen en handelen. Je bent het misschien ook een beetje kwijtgeraakt om jezelf bijvoorbeeld vragen te stellen als: ‘wat gebeurt hier nu? ‘Wat is het effect op mij?’ Wat maakt dat dit mij nu zo raakt?’ ‘Hoe verhoudt zich dat tot de ander? Stilstaan en op afstand naar een situatie leren kijken zonder het gevoel te hebben meegezogen te worden.

Succes
Op je werk wordt veel van je verwacht. Je wilt elke dag je werk een beetje beter doen en misschien wil je ook wel iedere dag de wereld een beetje beter maken.  Je voelt je verantwoordelijk en bent betrokken en loyaal aan je werk, klanten, leerlingen, patiënten enz. Je geeft jezelf helemaal. In de uitvoering van je werk hebben zich patronen ontwikkeld. Met die patronen had je altijd succes.  Je werk gaf je altijd heel veel voldoening. Je kreeg er altijd heel veel energie van. Nu, op de weg naar succes, voel je je uitgeblust, misschien zelfs wel opgebrand.

Energielek
Je voelt je moe en het lijkt wel of je een energielek hebt. Er komt in je werk weer een verandering aan en je denkt wellicht: “Als ik deze verandering nu eens aan mij voorbij kan laten gaan.”  Het kan best zo zijn dat je werkgever of manager daar heel anders over denkt. Hoe ga je daarmee om?

Voor wie is supervisie?

Supervisie is geschikt voor mensen die onder begeleiding van een supervisor willen kijken naar het eigen functioneren op de werkplek. Hoe zij op zinvolle wijze kunnenbijdragen aan het grotere geheel.

Supervisie is vooral een instrument voor professionals in mensgerichte beroepen. Zij vraagt een onderzoekende houding over wie je bent, wat je wilt en wat je kan.

Nieuwe dynamiek
Organisaties veranderen. Je wordt erin meegenomen. Maar niet alleen veranderingen in organisaties kunnen zorgen voor onbalans in de uitvoering van je werk. Ook intercollegiaal kan het na verloop van tijd gaan ‘schuren’.

Hoe doorbreek je dat? Hoe kan jij bijdragen aan een goede intercollegiale verstandhouding en meegaan in de veranderingen op je werk? Hoe zorg je dat er ook in jou een nieuwe dynamiek ontstaat?

Hoe gaat supervisie?

Je krijgt supervisie individueel of als onderdeel van een groep mensen.

Een groep is drie á vier personen groot. Bij individuele supervisie duurt de bijeenkomst één uur. Bij een groep is dat 2 à 2,5 uur. Het minimumaantal bijeenkomsten is tien. De frequentie van de bijeenkomsten is één keer in de twee weken.

Het intakegesprek is gratis.

In de derde bijeenkomst evalueren we of we wel of niet verdergaan. Wanneer we dan besluiten om níet verder te gaan, breng ik alleen de eerste drie bijeenkomsten in rekening.

Besluiten we om wél verder te gaan, dan verwacht ik dat je het supervisietraject ook in zijn geheel afmaakt. Doe je dat niet, dan wordt toch het hele supervisietraject in rekening gebracht.

Voorafgaand aan het supervisietraject leggen we de wederzijdse verwachtingen in een contract vast. De supervisiebijeenkomsten worden bij voorkeur niet op de werkplek gegeven.  

De schriftelijke werkinbreng van jou als supervisant staat in de bijeenkomst centraal. De werkinbreng is het leermateriaal.